Saturday, January 19, 2008

UDANG GORENG TEPUNG














Udang Goreng Tepung
Sumber - Resipi.Net


Tepung gandunm
garam
gula
eno
(Ni semua mama agak-agak saja... jgn terlalu pekat dan jangan terlalu cair, asalkan boleh salut udang) Telur sebiji dipukul utk celup udang. Bersihkan Udang dan tiris airnya. Perap Udang dengan garam dan lada sulah (pepper) Tepung tadi dibancuh dengan air agak-agak pekat dan tidak terlalu cair, campurkan garam, gula sedikit dan akhir sekali campurkan Eno dalam setengah peket. Dia akan naik berbuih-buih. Celup udang dalam telur tadi dan kemudian celup ke dalam campuran tepung. Goreng dalam minyak yang panas dan banyak.

Cuppies and Wedding Cuppies
















Wednesday, January 16, 2008

Donut Chef Li

I did promised MamaFami and a few others that I will 'tempek' Chef Li's donut recipe here... hehehe... Frankly speaking I did not go to any of Chef Li's class. I got the recipe from my friend in Johore and also another friend from Penang.

This donut recipe has been tried and tested by the members of resipidotnet and two thumbs up... Just follow the instruction.. you will get the very very gebus and nice donut for your tea.. hehehehhe


Ni goreng half cook utk frozen



DONAT -- Resipi Asal Chef Li

Bahan-Bahan
1500 gm tepung gandum
32.5 gm yis segera
70 - 80 gm majerin
120 gm gula
1 1/2 biji telur (75 gm berat)
45 gm susu tepung
15 gm garam
15 gm voltex (bread softener)
140 gm shortening
7.5 gm baking poder
750 gm air
1 sudu makan ovalette

Cara membuat
Masukkan semua bahan kering dan ovalette dan gaul rata.
Masukkan telur dan air dan kacau sebati
Masukkan shortening dan majerin, gaul (uli) hingga sebati
Keluarkan doh dan rehatkan 5 minit
Canaikan setebal 1- 1.5 cm dan potong ngan pemotong donat
Letak doh atas taburan tepung
Biarkan doh naik dua kali ganda
Gorengkan dan sejukkan kan
Salutkan ngan gula kastor

Donat ni lebih lembut dan lebih gebu daripada donat biasa kerana telah ditambah dengan pelbagai bahan Kelembutan tahan hingga keesokkannya. Tempoh pemeraman mesti mengikut masa yang diberi untuk menjami mutu Goreng ngan api sederhana supaya masak sempurna

Mendingin bekukan donat
Goreng sehingga masak putih kekuningan. sebelum bungkus.. bekukan donat supaya bentuk asalnya kekal.

Murtabak Maggi Mama



MURTABAK MAGGI MAMA

6 biji telur
2 bungkus maggi perasa kari
1 cawan isi ayam yang didadu
1/2 cwn udang yang didadu... (korang buang laa kulit ekkk...)
daun bawang...
hiris bawang besar sebijik.. yang kecik...
hiris cili merah atau cili sekaki.. hehehe... hiris..
sedikit garam
sedikit lada sulah

1. Memula masak maggi mee dalam air mendidih selama 2 minit dan toskan.. ketepikan...
2. Isi ayam dan udang tu.. mama goreng-gorengkan skit.. supaya masak sikit.... then masukkan bawang besar yang dihiris.. dah layu.. angkat tepikan...
3. Pecah telor-telor tadi... masukkan garam, lada sulah dan perencah kari maggi dan kacau....pastu masukkan ayam dan udang tadi... dan masukkan maggi mee...
4. Siapkan kuali kecik-kecik tomei... kalau ada non stick lagi bagus.... dan goreng bahan-bahan tadi ngan minyak yang sikit.. dan biarkan dia jadik cam murtabak/telur dadar yang tebal.....mama buat kecik2 dlam 4 inci radius.. dapat 4 biji... teballlllll
5. Dah masak sebelah terbalikkan sebelah lagi....biar dia masak betoi-betoi... dah tu.... hidangkan... nak sedap lagi makan ngan sos...
6. Isi ayam tu boleh laa ganti ngan sesuka hatinya.... kalau nak letak ketam ke.. daging ke...

Carrot Cakes

Some of the carrot cakes yang mama baked for the last few weeks.... asyik carrot cake saja..hehehe.. mama guna dua jenis resipi satu belong to CikGu Suria.. yang satu lagi dari LindaZA...
Carrot Cake (Cikgu Suria)

4 eggs ( separated)
1 1/2 cups corn oil or vegetable oil ( darurat minyak masak pun boleh)
150g fine granulated sugar ( gula halus like castor sugar)
150g brown sugar
1 1/2 cups lightly packed grated carrot
sift together
250g cake flour ( darurat tepung gandum pun jadi gak)
1 teaspoon mixed spice ( rempah kek)
1 1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
100g chop walnut ( wajib ada baru sedap)

Method
1. In large mixing bowl beat egg yolks ( use egg whisk), then add oil, sugar, carrots and mix well,add in the walnut, lastly stir in dry ingredients, mix well using wooden spatula.
2. Beat egg whites until stiff and fold into cake mixture
3, Then bake at 180 c for 45 min ( actually depend on yr oven type)

Tips: Bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

Frosting ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
Beat all ingredients till light and fluffy ( raya baru ni terdesak terlupa baru balik mixer ke kg, guna tangan pun jadi gak, asked the boys to beat)

Asal karot kek sumber internet.. ditnt oleh lindaZA
Carrot Cake

Ingredients

2 Cups Sugar
1 Cup Corn Oil
3 Eggs
1 Can Pineapple (15oz)
2 Cups Grated Carrots
2 Cups White Raisins
1 teaspoon Vanilla Extract
2 Cups Toasted pecans
3 Cups Flour
2 teaspoons Baking Powder
1 teaspoon Salt
1 teaspoon Cinnamon
1 teaspoon Baking Soda

Mix together until well blended:

2 Cups Sugar
1 Cup Corn Oil
3 Eggs
1 Can Pineapple (15oz)
2 Cups Grated Carrots
2 Cups White Raisins
1 teaspoon Vanilla Extract
2 Cups Toasted pecans
Pre-heat oven to 350F
Second Step:
Adding Dry Ingredients
Next mix together on a paper plate:
3 Cups Flour
2 teaspoons Baking Powder
1 teaspoon Salt
1 teaspoon Cinnamon
1 teaspoon Baking Soda
Then add them slowly to your mixture

Spray your cake pan with cooking spray, make sure you cover all the inside of the cake pan. Then pour the cake batter into the cake pan and bake in a preheated 350 degree oven for 1 hour.

Tuesday, January 15, 2008