Saturday, October 30, 2010

Sayur bendih ni mama buat ikut blog Khai's Sedap-sedapan http://khaissedap-sedapan.blogspot.com/
Mama copypaste jerr laa ekk.. Tkasih Khai.. sedappppp

Bendi rebus bersambal

Bahan2nya:
15 biji bendi yang sederhana panjang
(rebus 5 minit dan keluarkan dan masuk dalam air sejuk supaya ia nampak masih lagi hijau dan boleh lah diletakkan didalam pinggan hidang..... ikut stail CMG ......)
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan2 yang ditumbuk kasar
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1/2 cawan ikan bilis

Cara2nya:
Pijarkan minyak.
Tumniskan bahan2 yang ditumbuk kasar tadi sehingga garing. Setelah garing masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul lagi dan padamkan api. Angkat dan curahlah atas bendi yang direbus tadi dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba......



Asam Pedas Ikan Pari Mamazieza
(resipi campak-campak)


2 keping ikan pari basah
(cuci dgn air asam limau, asam jawa dan garam)
sekuntum bunga kantan di belah dua
sebatang serai - ketuk2 jer
bawang merah 7 ulas
bawang putih 2 ulas
3 sudu besar cili boh
minyak utk menumis
garam dan asam secukup rasa

Cuci ikan bersih-bersih dan ketepikan.
Tumis cili boh bersama dengan bawang-bawang yang telah ditumbuk. Masukkan serai dan bunga kantan. Tumis hingga naik bau. Masukkan ikan pari biarkan sekejap saja dan masukkan air asam jawa. Rasa dan tambah garam dan pak aji kalau guna laaa.. mama tak guna penambah perasa tu semua.

Kalau sape2 perasan.. mama tak guna belacan ekk.. hehehe.. sebab terlupa.. wakakaka




Last sekali ni dia
Cencaluk Tengku Nasir.. hehehe

Friday, October 29, 2010

Belajar bermain dengan DSLR






yang ni kan.. nak fokus kat biskut gi fokus kat cawan.. jadi gambar cawan laa yang terang.. hahahaha