Sunday, October 4, 2009

Hidangan Hari Raya



Setiap kali Hari Raya... tak kira laa raya apa pun.. sambal tumis udang memang tak pernah miss mama buat... pernah dulu mama masak di Pasir Puteh Kelantan.. hehehe.. arwah ayah mertua mama memang suka bila time raya mama buat ketupat, sambal tumis udang ni dan rendang ayam.. (yelaaaa.. time lain.. menantu dia jadi hantu.. hahahaha...) sambal mama masin mau kena darah tinggi memakannya.. rupa-rupanya.. asam jawa kat sana dah ada garam.. mama tambah garam lagi.. tak ke haru dibuatnya.. kena laa tumis lagi sambal tanpa asam jawa dan tambah dalamnya.. gula lagi.. huhuhu.  Dan satu lagi.. entahlaa ekkk.. dah bertahun lamnya mama buat sambal tumis, asam pedas tanpa meletak belacan. hahaha.. ku allergik.. jadi semua orang pun allergik paksa.. heheheh..satu rahsia... sambal belacan mama pun tanpa belacan.. wakakakak.. camner tu ekkk.. sambal lada jadinya.. tapi kalau orang lain buat semua mama hantam... pastu telan ubat allergy.. hehehe

Tahun ni.. mama beraya di Pulau Pinang.... since mama duduk di Penang ni.. rasanya ni kali kedua.. mama beraya di sini.. first time it was about 8 years back.  Tapi kali ni raya sekejap saja.. lepas solat sunat raya, makan ketupat di rumah Mak Tok.. kami terus pulang ke Melaka.

Tahun ni mama rasa seronok skit sebab, petang raya tu... mama dok anyam ketupat, masak sambal, buat rendang.. buat menyibuk.. hehehe.. dan rebus ketupat... dan mama masak nasi briani.. cuma gambar nasi briani lupa laaaaaaaaaaaa.. hahahaha...

And you know what.. Mak Tok and family dah bercadang.. kalau mama tak balik raya lagi.. lenkali nak buat gini gak.. muahahaha.. mampus ku.. hehehehe...Penattttttttttttttttttttt.... tapi seronokkkkk sangat...














7 comments:

CT Delima said...

Mama... kalau buat sambal udang ni ct memang lebih kan belacan dan asam jawa, baru ada umphhh!! tu yang terangkat2 hidung bila makan..(bau belacan menyengat kehidung) sodap ler tu hehehe

Reen said...

Selamat Hari raya, mama.
Thanks for the receipe, choc treasure. Boleh tahan jugak the orders.

Mama dari Melaka ke? Which part. Me pun from melaka.

mamazieza said...

Salam CT

mama pulak pantang kalau mama masak sendiri.. hehehe.. kalau org masak ke.. beli ke.. belasah jerrr.. ada belacan lagi kick.. fuuuhhhh

Reen... selamat hari raya gak utk reen.. alhamdulillah.. memang ramai suka choc treasure tu.. mama kat melaka di Ujong Pasir.. dekat jerr ngan Portuguese Settlement.

QueenJah said...

Salam mama..
QJ pun mcm CT Delima gak...
Hidup biar belacan! hee

Ada satu tempat tu QJ makan rendang punyalah sedap, rupa2nya dia dah bantai belacan dlam tu, mmg sedplah rendang buh belacan, tp masa QJ masak rendang raya aritu rasa x yakin plak nak letak hahaa...

makcikkantin said...

salam mama, dah habis raya & dah ada kat penang ke?
mailah jalan2 kat rumah makcik (rumah ataih tanah, bukan rumah cyber ni tau)..

mamazieza said...

Salam QJ dan Makcik

Mama ni kan.. hmm masak sendiri jerr yang tak boh belacan.. hehehe

makcik.. mama tak jumpa laa pulak nombor tpon.. huhuhu

MamaFaMi said...

Udang mu menggoda kalbu ku!