Saturday, November 7, 2009

CHOCOLATE SPREAD ALA MAS DES FONTAINE

Ini chocolate yang ditempah dari Azman untuk adik angkatnya di USM Penang.

Yang ni bukan Chocolate Spread.. tapi chocolate yang kena gigit.. hahahahaha... punya laa malas nak potong.. mama gigit jerr.. hehehe... sebab tak sabar nak rasa.. memang sedappp.. walaupun hanya dari chocolate compound.



Yang ni baru chocolate spread, anak-anak mama memang suka.. memang sedap... lagi-lagi kalau kita buat dengan dark chocolate atau bitter chocolate.

















Resipinya... mama copy paste jer laa ekkk...
SAPUAN COKELAT ALA NUTELA
- nama asal dari Dr Rahimah
- Homechoc Mas des Fontaine
70 gm hazelnut yang dikisar
50 gm madu
200 gm susu sejat (kalau nak lebih lemak gunalah double cream)
1 1/2 tbs mentega tanpa garam
250 gm coklat couverture hitam (jika tak suka pahit, boleh gantikan dengan coklat susu)
Panaskan susu, madu dan mentega mengunakkan kaedah double-boil S
etelah campuran itu panas, campurkan coklat yang telah dicincang.
Gaul hingga sebati baru campur hazelnut.
Kemudian pukul campuran yang masih panas tadi dengan mengunakan handmixer pada takat tinggi selama 1 minit untuk mengebukannya.
Setelah sejuk simpan dalam peti sejuk semalaman.
Untuk tahan lama produk ini mesti disimpan dalam peti sejuk
* Paling sedap jika dimakan dengan roti yang panas....Selamat mencuba!




3 comments:

nurindah said...

Salam mamaziezazz,
nampak yummy tul cokelat tuh. tak sabar nak ngap isinya yang melted. :)

makcikkantin said...

ih ih mama, gambar no 2 tu choklat cap gigi heh he..makcik teringin nak oder choklat, any recommendation?

mamazieza said...

salam Nur...

kalau nak ngap.. amik jerr laa ngap.. hehehehe



Makcikkantin....

cap gigi yang buat mahal tu.. hahahaha.. nak order choc???? hmmm choc apa nak tu? hehehe... koling-koling jerrr...