Saturday, December 19, 2009

Talam Lapis Cokelat

Mama copy paste dari Blog Jun Yummylicious...
Resepi dr kak fida @ MyR

300 g tepung gandum*- (3 cwn rata dan keluarkan 3 sb rata)
60 g tepung hoen kwee*- (6 sb rata)
360 g gula halus* - (1 3/4 cwn rata)
2 biji telur*
1500 ml santan* (akak guna 500ml santan kotak+1050ml air)
1/2 sk garam*
50 ml santan (ambil dr santan yg tlh di sukat)
25 g serbuk koko - (4 sb rata)
sedikit pewarna kuning
Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 yg bertanda * dlm sebuah mangkuk dan kacau rata.
Serbuk koko dan 50ml santan dibancuh dan ketepikan.
Adunan (1) tadi ditapis dan dibahagi 2 bahagian,1 diwarnakan kuning dan 1 lagi dicampurkan dgn campuran koko dan tapis.
Panaskan loyang yg bergris dalam kukusan dan tuang adunan kuning dan kukus selama 5 min.
Tuang pula adunan koko atas lapisan kuning,tanpa mengeluarkan loyang,dan kukus selama 5 min.dan lakukan dgn mengukus adunan selapis2 berselang-seli warna hingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 15-20 min. agar kuih masak keseluruhannya.
Biar kuih sejuk di dalam loyang dan bolehlah dipotong kecil dan disajikan


Entah kenapa lapis mama tak lekat laaaa mungkin mama kukus lama sangat.. hehehe.. padan muka aku.. wakakaka... tapi rasanya memang marbelessssssssssssssssssss.. sedappppppppp

No comments: