Untuk mini rolls plak.. ni dari fp Rinnchan http://rinnchan. fotopages. com/?&page=1
SWISS ROLL
Sumber : MamaFami dan Ahpek
BAHAN-BAHAN :
6 butir telur gred A @ B
4 oz gula castor
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanilla
1 tbs ovalette
3 oz tepung gandum
1 tbs susu tepung
Secubit garam
4 oz mentega cair
* Filling ikut citarasa masing-masing
* Kalau nak buat lorekan batik, asingkan 1 cawan adunan dan campurkan sedikit emulco. Kacau rata, isikan dalam piping bag dan lorekkan atas adunan asal.
CARA-CARA:
1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun. Masukkan sekali, telur, gula castor, ovalette dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan perlahan seketika, terus pada kelajuan tinggi selama 5min - 7min.
2. Masukkan mentega cair. Gaul rata menggunakan spatula sahaja.
3. Tuang ke dalam loyang 12 in x 12 in yang telah disapu mentega dan dilapik dengan kertas. Biarkan kertas berjuntai pada dua bahagian yagn bertentangan supaya mudah untuk mengangkat keluar kek.
4. Bakar pada suhu 175 darjah cel selama 20min.
5. Bila dah masak, keluarkan kek dan terbalikkan kek atas kertas. Biarkan sejuk seketika. Sapukan jem atau filling kegemaran masing-masing dan gulung perlahan-lahan. Simpan seketika dalam petisejuk supaya lebih mudah dipotong.
BUTTER CREAM
BAHAN-BAHAN:
1/2 cup shortening
1/2 cup krimwell
2 cups icing sugar (diayak 3x)
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp esen lemon
2 tbs susu segar
CARA-CARA:
1. Putar shortening dan krimwell hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan esen lemon.
2. Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit sambil terus memutar. Selang-selikan dengan susu.
3. Putar hingga gebu.
Ni pulak mama copypaste dari Fotopages MamaFaMi
Source : Chef Norzailina Nordin
Ingredients :
250g butter (I used margarine)
230g castor sugar
2 teaspoons ovalette
4 eggs
270g superfine flour
1 teaspoon baking powder
60g condensed milk
2 tablespoons cocoa powder
2 tablespoons fresh milk or evaporated milk(I used fresh milk)
teaspoon chocolate paste or chocolate emulco(I used chocolate emulco)
Method :
1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
5. Divide the bater into 2 portions. Leave one as it is.
6. To the other portion, add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste/chocolate emulco.
7. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
8. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finished.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.
1 comment:
Perghhh sket punya lawa ma punya belang tu. Kita rasa, kalau Zebra tengok pun, mesti dia cemburu buta punya tau!
Post a Comment