Friday, December 30, 2016

APAM GULA HANGUS - 30/12/2016





Belajar.. belajar dah.. makan selalu laa sangat.. buat tu yang malas.. hehehe.. Apam Butter ni memang sedap .. makan mcm tak rasa jerr lepas satu satu masuk mulut.. kah.. kah..yang ni masa buat kat Melaka lama dulu.. resipi ada tah kat mana tulis.. so mama beri resipi yang mama copy paste dari Azie Kitchen.. boleh try test.. sekali makan.. dua kali makan.. terus makan .. makan dan makan..

Apam Gula Hangus
sumber: Potret Kasih

Gula Hangus
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air dan disejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kecil. Kukus dlm 15 minit sahaja.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah  ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.

2 comments:

Amie said...

Saya pantang jumpa apam gula hangus ni. Bukan dua tiga ketul jew masuk mulut..berketul2 masuk sampai kenyang! He he hee... selamat tahun baru 2017 Mamazieza.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)