Sunday, September 27, 2009
Briq
Mama tak tau laa apa nama yang sebenarnya.. dok dengar briq.. briq la jadinya hehehe.. sedap.. tapi awas... kolestrol yang tinggi dalam telur.. muahahaha
Nak buat senang jerrr
Bahan-bahan
Beberapa keping kulit popiah saiz besr
Telur
Kentang yang dah direbus
Sardin
serbuk pepper dan
daun bawang ke.. daun sup ke
cili hidup hiris
Letak aje laa apa yang kita nak.. hehehe
Memula kita potong dadu kentang yang dah direbus tadi dan letakkan di tengah-tengah kulit popiah. letak jugak secarik dari daging ikan sardin tu.. renjis2 kan serbuk pepper dan letak laa daun2 tu...semuanya kita letak sikit-sikit jerr.. macam orang kedekut.. hehehe
oh ya sebelum tu.. panaskan minyak yang banyak.. ni kena goreng tenggelam tau...
Dah letak semua tu.. perlahan-lahan pecahkan sebiji telur dan terus lipatkan menjadi segitiga dan masukkan cepat ke dalam kuali tadi supaya ianya tidak pecah.. goreng sehingga kulit popiah tadi agak garing.. kemudian angkat dan serapkan minyak berlebihan di kitchen towel. Hidangkan dengan sos atau mayo.
Ni kalau buat bisnes.. mcm goreng pisang panas.. wa cakap lu... pernah mak sedara buat utk persatuan isteri-isteri polis (hehehe.. yalaa kot.. tak tau persatuan apa) sampai 150 biji telur digunakan.. hmmm tak larat menggoreng.. Ada yang beli berkali-kali tak puas makan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
nampak cam sedap je...cuma tang telur tu .....bila kita nak jumpa kenal nih ya
hehehe.. kita seberang jerr jalan pastu kita jumpa...insyaAllah.. nanti mama tpon ekkk..
akak dah buat ni. Sedap. Anak-anak dan somi suka. Terimakasih
Post a Comment