Sunday, September 27, 2009

Briq




Mama tak tau laa apa nama yang sebenarnya.. dok dengar briq.. briq la jadinya hehehe.. sedap.. tapi awas... kolestrol yang tinggi dalam telur.. muahahaha

Nak buat senang jerrr

Bahan-bahan

Beberapa keping kulit popiah saiz besr
Telur
Kentang yang dah direbus
Sardin
serbuk pepper dan
daun bawang ke.. daun sup ke
cili hidup hiris
Letak aje laa apa yang kita nak.. hehehe

Memula kita potong dadu kentang yang dah direbus tadi dan letakkan di tengah-tengah kulit popiah. letak jugak secarik dari daging ikan sardin tu.. renjis2 kan serbuk pepper dan letak laa daun2 tu...semuanya kita letak sikit-sikit jerr.. macam orang kedekut.. hehehe

oh ya sebelum tu.. panaskan minyak yang banyak.. ni kena goreng tenggelam tau...

Dah letak semua tu.. perlahan-lahan pecahkan sebiji telur dan terus lipatkan menjadi segitiga dan masukkan cepat ke dalam kuali tadi supaya ianya tidak pecah.. goreng sehingga kulit popiah tadi agak garing.. kemudian angkat dan serapkan minyak berlebihan di kitchen towel. Hidangkan dengan sos atau mayo.

Ni kalau buat bisnes.. mcm goreng pisang panas.. wa cakap lu... pernah mak sedara buat utk persatuan isteri-isteri polis (hehehe.. yalaa kot.. tak tau persatuan apa) sampai 150 biji telur digunakan.. hmmm tak larat menggoreng.. Ada yang beli berkali-kali tak puas makan...

3 comments:

makcikkantin said...

nampak cam sedap je...cuma tang telur tu .....bila kita nak jumpa kenal nih ya

mamazieza said...

hehehe.. kita seberang jerr jalan pastu kita jumpa...insyaAllah.. nanti mama tpon ekkk..

Hayati said...

akak dah buat ni. Sedap. Anak-anak dan somi suka. Terimakasih