Tuesday, April 12, 2011

Vanilla Muffin

Puas dok belek resipi.. sat pegang yang tu.. sat lagi print yang ni.. pastu browse plak yang sana tu... hmmmm last-last.. premix laa jawabnya.. hehehe.. poning pala acik.. kah.. kah...guna premix kan sonang idup... campur minyak/butter cair, campur telur dan air sejuk.. taraaaaaaaaaa... siap dah.. hahaha





Since ada yang nak resipi.. biar laa mama tempek betul2 resipi ekkk.. kang walaupun guna premix.. silap.. naya la pulak

Vanila Muffin - Pre Mix


Bahan-bahan

1 kg Premix Muffin Flour
350 gm telur (lebih kurang 7 biji gred B)
225 gm air sejuk
280 gm minyak (mama campur minyak dan buttercup cair half-half)
sedikit chocolate chips atau badam.. atau apa2 laa utk hias


Cara Membuatnya

Putar semua bahan kecuali minyak selama lebih kurang 4 minit dengan kelajuan sederhana.. JANGAN putar sampai gebu.. rosak mufin nanti.. hahaha

Masukkan minyak dan kaup balik dengan spatula saja, sehingga sebati.

Tuang ke dalam acuan.. dan hiaskan.. dan lepas tu.... bakar laaa..

7 comments:

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

amboiii...mama, mengancam betul...^__^

Nieza said...

sedapnyaaa...rasa mcm nak ngapp jer ni..hehe
tq mama atas ucapan mama tu..baru on d way nk mai habaq suruh mama ambik poskad tu...tapi mama lagi cepat sampai dulu...haha btw tq suka dapat kenal ngan mama dialam maya ni...mhuaahhx2..:)

CT Delima said...

Mama...yang easy tu lah yang sedap dan senang. senang masuk mulut terus ngapp!..hehehe.

Ayu said...

Assalam mama,
hahah...tak kisahlah ma, asal dia sedap dan senang masuk mulut memang sonang hidup..hahaha...nampak pun lembut vanilla muffin ni..
thank you ma for the wishes tu ya..

mamazieza said...

Izan - mama memang ngancam.. hehehe.. perasannnnn...

Nieza - ngap jerr laaa apa yang ada kat sebelah tu.. haha

CT - memang kannn.. hahaha.. semuanya senang.. cuma senang tp mahei.. haha

Ayu - salam.. suprisingly.. sedap laa premix ni..

Adira Asara Ara Don said...

sedappppp...

Ummi said...

Salam Mama...wahhh ada muffin, terliur tengok...lama Ummi x memafin nih....kalau dapat 3 4 ketuii yg Mama ni licin nih..hehehe..