Wednesday, January 16, 2008

Donut Chef Li

I did promised MamaFami and a few others that I will 'tempek' Chef Li's donut recipe here... hehehe... Frankly speaking I did not go to any of Chef Li's class. I got the recipe from my friend in Johore and also another friend from Penang.

This donut recipe has been tried and tested by the members of resipidotnet and two thumbs up... Just follow the instruction.. you will get the very very gebus and nice donut for your tea.. hehehehhe


Ni goreng half cook utk frozen



DONAT -- Resipi Asal Chef Li

Bahan-Bahan
1500 gm tepung gandum
32.5 gm yis segera
70 - 80 gm majerin
120 gm gula
1 1/2 biji telur (75 gm berat)
45 gm susu tepung
15 gm garam
15 gm voltex (bread softener)
140 gm shortening
7.5 gm baking poder
750 gm air
1 sudu makan ovalette

Cara membuat
Masukkan semua bahan kering dan ovalette dan gaul rata.
Masukkan telur dan air dan kacau sebati
Masukkan shortening dan majerin, gaul (uli) hingga sebati
Keluarkan doh dan rehatkan 5 minit
Canaikan setebal 1- 1.5 cm dan potong ngan pemotong donat
Letak doh atas taburan tepung
Biarkan doh naik dua kali ganda
Gorengkan dan sejukkan kan
Salutkan ngan gula kastor

Donat ni lebih lembut dan lebih gebu daripada donat biasa kerana telah ditambah dengan pelbagai bahan Kelembutan tahan hingga keesokkannya. Tempoh pemeraman mesti mengikut masa yang diberi untuk menjami mutu Goreng ngan api sederhana supaya masak sempurna

Mendingin bekukan donat
Goreng sehingga masak putih kekuningan. sebelum bungkus.. bekukan donat supaya bentuk asalnya kekal.

2 comments:

Anonymous said...

Good for people to know.

tilalala said...

bole bagi mama buat,
mama nk wt donut lembut mcm kwn dye tpi kedekut sgt bgi resipi..
hihi