Saturday, January 19, 2008

UDANG GORENG TEPUNG














Udang Goreng Tepung
Sumber - Resipi.Net


Tepung gandunm
garam
gula
eno
(Ni semua mama agak-agak saja... jgn terlalu pekat dan jangan terlalu cair, asalkan boleh salut udang) Telur sebiji dipukul utk celup udang. Bersihkan Udang dan tiris airnya. Perap Udang dengan garam dan lada sulah (pepper) Tepung tadi dibancuh dengan air agak-agak pekat dan tidak terlalu cair, campurkan garam, gula sedikit dan akhir sekali campurkan Eno dalam setengah peket. Dia akan naik berbuih-buih. Celup udang dalam telur tadi dan kemudian celup ke dalam campuran tepung. Goreng dalam minyak yang panas dan banyak.

2 comments:

Nina Suria said...

salam mamazieza, cantik rama2, ko guna fondant ka?? lately ni kakmOn pun dah kekringan idea nak wat pe mende lg nak hias sweet garden cuppy tu. Org dok suka topping yg guna feature pelik2, kadang rasa mcm budak2 lak main doh fondant ngan biscuit cutter -ahak-

mamazieza said...

hehehe.. salam kakmOn... mama guna sugar paste jerr...
kakmOn terer.. mana boleh kering idea...
memang sekarang ni.. customer suka yang pelik2 kita yang pusing kepala.. heheh