Thursday, February 3, 2011

Shell Pasta Goreng Ala Melayu



Hari ni dlm pala hotak nak buat macam-macam tp satu macam pun tak jadi buat.. hahaha.. Last-last buat Pasta goreng ni jerr untuk breakfast.

Resipi Belasah Mama

1 peket Shell Pasta
Rebus dulu sehingga lembut. Didihkan air dengan satu sudu besar minyak, supaya pasta tu tak melekat. Mama masukkan garam sikit dan juga satu sudu besar sos tomato.
Dah lembut, toskan dan siram dengan air sejuk (agaknya supaya pasta tu tak lembik)


Satu cawan daging cincang Ramly
satu sudu besar cili boh
bawang merah/besar dan bawang putih - agak-agak laa dan blend.
Cendawan (belasah ajer laa cendawan apaa pun)
Udang - buang kulit
Capsicum - potong dadu.

Tumis cili dan bawang merah dan putih yang telah diblend. Dah garing dan wangi masukkan daging cincang dan biar ianya masak sekejap. Masukkan udang, cendawan dan capsicum. Goreng dan goreng sampai rata.. Angkat dan hidang.. Lepas tu makan laaa

3 comments:

Nieza said...

assalam mama, sedapnya! saya suka:)

Edoras said...

Salam - Mamazieza kena letak Google Adsense kat Blog nie... Tentu dapat duit extra ... ;-)

mamazieza said...

Nieza - mama pun suka.. suka-suka.. heheh

Edoras - mama mana laa tau letak tu semua.. lagipun.. visitors mama bukannya ramai.. kadang2 takde pun.. blog ni pun suka-suka jerr..
nice to hear from you.. lama betul tak 'bersembang' di alam maya ni