Tuesday, December 20, 2011

Chocolate Chips

Bila aunty mama minta dibuatkan door gift dlm tempoh masa yang singkat.. termenung gak.. huhuhu.. mula2 nak buat kek lapis.. potong2.. tp tak jumpa resipi yang agak2 muai... pastu ramai kengkawan kata buat laa choc chips.. hmmm ni laa choc chips yang mama buat.. mama guna resipi Kak Liza...





Chocolate Chips ni memang sedap.. memang rangup...



Biskut Cokelat Cips
Resipi Asal Kak Hanieliza

Bahan-bahannya:
250g butter
160g brown sugar
1 kuning telur
230 gm tepung + 20 gm koko powder
1 camt baking powder }
100g coklat chip / white coklat - mama kurangkan .. rasa mcm byk sgt
100g badam cincang - pun mama kurang kan skit..
70 gm chocolate puff (optional)

sedikit esen vanila

Cara membuatnya:

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan koko dan gaul hingga sebati. Kemudian masukan badam cincang dan coklat chip dan choc puff tadi
3. Cekup2 atau bulat2kan adunan tadi.. dan susun atas dulang pembakar.. ikut suka laa nak besar mana.. 10 sen ke 20 sen ke.. hehehe
4. Bakar dan bila dah masak.. sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap udara...

cubalaa.. pasti tak menyesal.. yang menyesal.. kalau tak buat.. heheheh

14 comments:

Hassan said...

Salam sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

LinRosly said...

Assalamualaikum Mamazieza
Selamat Tahun baru 2012


*Mesti rangup dan sedap ni...chip tu!

Ummi said...

Assalam Mama...kita baru link mama lerr kat Rujukan Dapur Hebat kita...terlupa jek selalu tu...K, nnt buatkan kita choc chips ni eh....courier taauuu...hehehhe, nampak sedap laaa..dan nampak sgt ummi ni pemalas....wahahahhaha

mamazieza said...

En Hassan - terima kasih atas komen anda.

Lin Rosly - Selamat Tahun baru.. memang rangup.. hehehe. .tp malas nak buat hahaha...


Ummi - thank you.. terimakasih.. hehehe.. nak courier..???? abis kat tengah jalan jawabnya.. hahahaha

~CN2S~ said...

salam mamazieza,

1. almond tu nak kena panggang dulu atau tak perlu.?

2. saya interested la nak join class homemade chocolate mama. cemana nak join?

mamazieza said...

CN2S

hehehe.. mama lama dah tak buat kelas chocolate.. sebab dah ramai yang buat kelas tu.. lagipun fee mama dah mahal laa pulak dari mereka..

mamazieza said...

Salam.. mama mintak maaf kat sorang Anon tu.. adoii.. nak approve terdelete pulak komen...

Chocolate puff tu mcm rice puff cereal tu.. tp ni ada perasa choc.. boleh beli kat kedai bahan kek..

~CN2S~ said...

salam mamazieza, saya dah buat kukis ni. alhamdulillah. menjadik. satu rumah bau macam cookies famous amos tu. puff rice saya gantikan dgn 100gm nestum. terima kasih untuk resepi sedap.

Yati Hassan said...

salam...mama,
yati amik resepi ni ye..anak2 suka sgt famous amos...yati rasa ini lebih kurang la kan?...tq ye...

Anonymous said...

maaf memnggantu puan ..saya minta izin copy resipe choc chip ni ye and leh tau kalau utk buat doorgift brapa lama agak2 nya choc chip ni leh tahan and kalau utk seribu jemputan agak2 bila waktu yg sesuai kita dah leh start buat ? trima kasih skali lagi

mamazieza said...

hmmm.. choc chips ni kita boleh buat dua tiga minggu sebelum .. sebab dia nya mcm biskut.. tp lepas buat kena la packing betul2 supaya tak masuk angin.. buat laa ..memang sedap dan muai..

My Little Crochet Pin said...

Salam,

Untuk resepi ini, boleh dapat berapa banyak cookies untuk 1 resepi?

mamazieza said...

mama tak tau laa pulak berapa sebab seriously memang tak kira.. lagipun ikut kita buat besar mana..

mamazieza said...

mama tak tau laa pulak berapa sebab seriously memang tak kira.. lagipun ikut kita buat besar mana..