Monday, December 19, 2011

Pavlova Momzie

Assalamualaikum.. kita jumpa lagi sekali sekala ekkk.. Semalam hari yang memang produktif utk mama.. Mama buat roti Naik.. mama buat pavlova.. mama buat choc chips.. mama buat kek pisang.. fuuuuhhh...Tapi hari ni mama nak update pasal Pavlova jerr ekkk...

Tidak laa manis.. sebab manisnya telah dibalncekan dgn buah2 yang masam di atasnya...


Ni resipi yang mama gunakan...

Pavlova - basic

4 biji putih telur.. tak kira laa gred apa ekk
putih telur fresh lebih byk volume meringue dia nanti

1 cwn gula castor.. nak kurang skit boleh..
1 sudu teh cuka
1 sudu teh esen vanila
1 sudu makan tepung jagung.

Hiasan

Whipping cream
buah-buahan.. eg.. berries.. oren.. kiwi.. ikut suka laaa.. kot2 laa nak letak durian ke.. nangka ke.. hehehehe


Pukul putih telur hingga berbuih, then masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga menjadi meringue....masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanila skit. Pukul sehingga pekat dan berkilat.

Lepas tu.. kita buat laa bulat ke patsegi ke kat atas kertas silicone.. biar tebal tau.. dan bakar .. Oven mama.. mama bakar dlm 50 minit. Ada setengah2 blog tu kat bakar selama sejam hingga sejam setengah.. apa2 pun kita tgk oven kita ya. Bakar sehingga ianya garing di luar.. dalam dia akan maintain lembut.

sejuk kan sekejap.. letak whipping cream yang telah dipukul sehingga kental di atas kepingan putih telur yang dah masak tu. Then susun laa buah2 tu.. sedap ooooooo




9 comments:

Nieza said...

sedapnya tgk pavlova mama ni comelx2 jer.dah lama simpan resepi pavlova ni tapi tak cuba lagi.rasanya resepi tu lebih kurang sama dgn yg mama share ni juga.

IbuDhira said...

nyum nyum ..sedap nyerr..comel2 je..nak satuu..

LinRosly said...

Assalamualaikum MamaZieza...

Pavlova...tergagap-gagap nak menyebutnya Ma...hehehe..gurau jer Ma..Jgn Mare...

Lin tgk Mcm sedap jer...rasa mcm nak cekut sikit tapi apakan daya tangan x sampai...hahahaha

mamazieza said...

Waalaikumsalam Lin.. Nieza dan IbuDhira.. hmm mama tak pandai nak tag nama you all dlm blog laa hehehe...

Tkasih menjenguk ke blog yang bersawang ni.. Lin.. cekup jerrr.. pecahkan skrin tu.. hahaha

Nieza.. lebih kurang semua sama.. hehehe

IbuDhira.. amik jer laa.. hehe

araffaey said...

MAMA nieza . kenapa saya buat tak menjadi ?

zera said...

kenapa saya buat tak menjadi ? bahan semua cukop . JADI LAIN PULAK .

mamazieza said...

araffaey

tak jadi kenapa ya? cuba emel mama dia jadi mcm mana?

telur putih kena pukul sehingga betul2 kental.. dan bakar kena api sederhana dan lama.. selepas bakar .. jgn terus keluarkan..

mamazieza said...

Zera.. jadi LAIN yang macam mana tu?? tak reti pulak mama nak btau kenapa seba kena tgk dulu. heheh

dZana said...

aslmkum mama.. nak tanya .. brp suhu oven utk pavlova ni.. tq