Samperit Norazie
300 g mentega
160 g gula aising
2 kuning telur
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen
vanilla/rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan
akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut
dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan
sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C
selama 15 - 20 minit.
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas
jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
2 comments:
salam mamazieza..resepi semperit norazie ni memang sedap. every year raya, mesti buat semperit ni...kalau guna butter scs lgi sedap...
terima kasih share recipe
Post a Comment