Friday, March 25, 2011

Hospital ooo Hospital

05/08/2010 mama was admitted to the hospital coz of virul fever. As usual mana la nak pergi if not to Pantai Mutiara Hospital which is the nearest to my place. Admitted on 5th and discharged on 8th August, 2010.

Apa yang nak di bual bicarakan ilah apa yang hospital caj kat pesakit-pesakit mereka. Memang kita faham yang kalau pergi ke hospital swasta memang laa mahal, Cuma jom kita tengok apa yang mereka caj. Agaknya dorang ni operate on zero cost kot, everything was charge to the patient.

Room & Board RM660.00
Use of Equipment /Monitoring/ECG/Angiogram etc. RM 18.00
Medical/Surgical Supplies/ID Band RM166.93
A & E Charges (amende ni ekk??) RM 20.00
Laboratory (Ecluding blood deposit) RM520.00
Medical Officer Procedures & Consultation (surgical/non) RM 45.00
General Nursing/Nursing Procedure/nursing Care RM119.50
Inpatient Medication RM386.90


This is only part of the bill tau… Now kita tengok itemized billing dia.

Itemised Billing:

Medical Supplies

Alcohol Swab RM 0.76
Catheter RM 26.45
Clinical Disposable RM 16.00
Disposable Bed Sheet (2 x) RM 9.00
Disposable Pillow Cases RM 1.00
Facial Tissue Box RM 1.50
Glove RM 2.00
Syringe RM 2.40 each
Paper cup RM 1.50
Thermoscan Probe RM 7.20
Disposable Pillow Case RM 1.00
Injection service charge RM 4.50
Nursing Care RM 50.00 2 x
BP and Temperature Checking RM 7.50
Use of equipment - BP Set RM 6.50
Use of equipment - Thermoscan RM 11.50

The above is only part of what was charge to the patient or in my case to the insurance company.

A small thing such as the cotton swab was charged, facial tissue box which was not given was also charged. Pillow cases, Bed sheet.. semua charged.. laundry takmo charged ke.. laundry utk uniform nurse ke..
And yang best sekali, they come to check us using the BP set tu pun charge, service charge and use of equipment. Aik… abih kita bayar duit room and board tu apa ke benda???? Kat hotel pun kalau kita guna gelas, peti ais semua takde pun dorang charge, panggil room service antar sterika atau makanan, takde pun mereka caj.. tp hospital caj segala benda.. sarong bantal, sarong tilam.. muntahkedarah betul mereka ni. ID band yang dipakaikan kat kita pun was charged… agak-agak kan kalau lenkali kita masuk hospital kita bawak sendiri ID Band tu, kita bawak BP set yang kita ada (memang ada pun) boleh tak??????

This is always the case that most people argue not so much as it is expensive, but the charges for the things that they charge….You check in, paid for the room and they charge you again for the pillow case, bedsheet and paper cup and tissue.. tissue pun takde lerrr…??????

Mama rasa .. lebih baik dok rumah and panggil doctor buat housecall, baru puas hati bayar service charge, sebab memang dorang kena keluar dari tempat kerja.. ni kita gi kat tempat dia.. bayar room and board.. bayar duit doctor, bayar duit ubat.. and they still charge us for the service when they come to give us our injection, check our BP.. what the heck man??????

Ni insurance bayar ni, kalau kena bayar sendiri .. hmmm lagi meletup bagai gunung berapi.

Padanlaa hospital swasta ni kaya.. kita jerr yang kayap.. huhuhu


oklaaaa sejukkan perasaan dgn roti ratu.. sedappppppppppp



7 comments:

Nieza said...

mama masuk spital ke?patutla sonyap jer...haha btw alhamdulillah kalau dh baik tu. ceter pasal spital pantai tu mcm tu la mama..dulu pernah arwah abah masuk pantai kat b/baru sana sekejap jer pi kat emergency tu jer dlm 20 minit pastu doc check dan buat ECG tapi caj sampai rm300 pastu diorang refer ke GH penang pula lepas 20 minit tu sebab ckp arwah dh teruk sebenarnya diorang tak mau tanggung risiko. tapi kalau kat hosp Lam Wah E rasanya tak semahal pantai la.

Hayati said...

tunjuk gambar roti, ingatkan roti kat spital mahal sebab selama ni saya dok komplen roti kat spital mahal rupanya caj yang mahal. spital swasta macam tu la, semua pun nak caj. spital kerajaan pun kalau boleh nak caj juga tapi sebab konsep kebajikan tu lebih, tak la jadi caj mahai-mahai ni. gila apa sampai sarung bantal pun nak caj. lain kali masuk wad sekali lagi, ambik bawa balik apa yang depa caj tu.padan muka. kalau boleh katil spital pun bawa balik, baru pueh hati.

mamazieza said...

Nieza

Hehehe.. tu tahun lepas punya citer.. mama baru jerr tgk itemised billing dia.. sebab insurance takmo bayar duit tissue.. hahaha.. memang pantai is expensive.. tapi selama ni memang mama tak pernah tengok bil dia..

Lam Wah Ee memang tak mahal sgt sebab dia lebih byk konsep kebajikan.. so kita bayar tak seteruk tu laaa.. Loh Guan Lye pun mahal giler..



Hayati - hahaha.. roti tu mama buat.. tu laa kan.. lenkali bawak balik sarung bantal.. sarung tilam tu semua sebab kita bayar kan..

MaMa IyTa said...

setuju ngan mama...semua benda depa caj...tah apa2...kpj pun serupa..semua caj..smpikan benda yg kecik2 pun nk caj..berkira tul..patut depa kaya...kaya..kaya...
huh

Jasmeen Home Delight said...

jangan mara2..nnti masuk spital lg...haha...ate, nak masuk spital k'jaan, tdo pun kt lorong jalan kaki tu ma..crowded...grrr

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

hi mama...
sy silent reader selama ni..
memang HPM ni cekik darah!
kazen sy yang keja kat situ pun tak advice sy pi sana kalo sakit! :)
jiran sebelah umah admited lebih kurang seminggu lebih, kena bayaq smpai 13k...
ayah sedara kena strok n koma kejap, stay sana kena lebih kurang 100k lebih! huh.... Lam Wah Ee jugak yang okey...

banyak cerita tak bagus pasal HPM ni, tp may be sebab dekat dengan umah, so orang pegi jugak la kan...

Anonymous said...

alahaii now dah sihat?semoga lebih sihat dan ceria k..

mmg ngada2 spital tu..tisu pun kne charge! sabo k ma..pasnih pi spital lain lak..janji roti itu sungguh menggoda..hampir2 ku tirgodaaaaaaaaa..ohhhh tidak!!!

-nabialishad